Anvers a fost primul oras belgian vizitat dupa ce am trecut de Haga (vezi impresii aici).

Trecerea dinspre Olanda spre Belgia este aproape insesizabila mai ales ca influentele celor doua tari s-au impletit foarte bine de-a lungul anilor.

Ajungem in Anvers si Castelul Steen ne intampina impunator.

Amsterdam - circuit Anvers - steen castle

Castle Steen, sau Castelul din Piatra, este situat chiar in portul Antwerp pe malul raului Schelde, astazi gazduind Muzeul National de Marina (National Scheepvaartmuseum). Castelul este una dintre cele mai vechi fortarete din Europa, fiind construit pe la anul 900 d. Hr. ca parte din linia de fortificatii vestice ale Sfantului Imperiu Roman. Unul dintre cei mai celebri rezidenti ai castelului a fost pictorul Pieter Paul Rubens, care a locuit in castel in anii sai de declin. Castle Steen a fost reconstruit in secolul 16, iar astăzi poti deosebi usor, dupa culoare, pietrele vechi de cele mai noi. Afara, in fata uneia dintre usi, se afla un crucifix unde prizonierii condamnati la moarte se rugau inainte de a fi executati, in perioada in care castelul a fost folosit ca inchisoare.

Pornim pe jos spre Grote Markt, piata centrala si punctul zero al orasului.

Anvers -statue

Cathedral of Our Lady (Catedrala Maicii Domnului, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal), situata in Groenplaats 21 este cea mai mare biserica romano-catolica in stil gotic din Tarile de Jos, are 123 m inaltime si a fost construita intre anii 1352 şi 1521. A fost inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Contine un numar impresionant de lucrari ale pictorului baroc Peter Paul Rubens, dar si lucrari ale altor pictori ca Otto van Veen, Jacob de Backer si Marten de Vos.

Anvers - cathedral of our lady

GROTE MARKT inima orasului, construita dupa acelasi tipic ca si cea din Bruxelles (vezi impresii aici). Insa cladirile nu sunt cele originale, caci o mare parte din ele au ars in 1576. Casele au fost reconstruite in stil flamand renascentist si renovate apoi in secolul al 19 -lea, dar valoarea lor arhitecturala este remarcabila. Desigur, punctul de atractie e chiar Primaria (STADHUIS), o cladire formidabila, a carei constructie a fost finalizata de arhitectul Cornelius Floris de Vriendt. Principala piata din Antwerpen, cu forma neobisnuita “picior de caine”, are in centru o fantana arteziana cu apa care tasneste oblic direct catre pavaj. Statuia din varful fantanii il infatiseaza pe Brabo, un soldat roman legendar, care a eliberat portul Antwerpen, invingandu-l pe uriasul Antigon si aruncandu-i mana (hand-werpen) in rau.

Anvers - pubs Anvers -central square

Si sa nu uitam ce e specific Belgiei, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici 🙂

Anvers - chocolate Anvers - beer store Anvers - attractions

Multumim Anvers (detalii aici) pentru o experienta extraodinara!

Bruxelles, you are our next stop !