Cum am obtinut viza pentru SUA?

Trebuie sa mentionez ca aplicam pentru a patra oara pentru o viza SUA iar constatarea mea a fost ca procesul nu s-a schimbat radical ,dar este extrem de bine pus la punct si organizat pana in cele mai mici detalii. Vizitele anterioare in SUA ne-au determinat sa ne faca placere sa revenim aici , in vizite scurte, dar de aceasta data insotiti de copii. 

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca:

– procesul este mult mai relaxat decat era acum mai multi ani;
– nu trebuie sa va luati biletele de avion/cazarea inainte de a va lua viza;
– nu va trebuie scrisoare sau invitatie de la cineva din SUA desi poate fi un element semnificativ daca consulul are dubii in ceea ce priveste aplicatia ta
– faptul ca nu cunoasteti limba engleza nu este nici o conditie eliminatorie iar interviul se poate tine si in romana

Pasi pentru a obtine viza B1/B2 pentru SUA:

Evident ca exista multe tipuri de vize, in functie de scopul calatoriei, eu avand in trecut J1, L1 sau B1/B2, dar pentru calatorii in interes de afaceri sau turistice, ceea ce aveti nevoie e o viza de tip B1/B2.

Pasul 1: Aplicatia pe site-ul US Department of State – formularul DS-160
Mai exact, pagina in care aplicati pentru viza non-imigrant, cunoscut ca „formularul DS-160”, este pasul de inceput pentru orice aplicare de viza SUA.
Formularul contine cateva sectiuni  importante :

  • date personale
  • date familie
  • date studii (scoli absolvite)
  • date cariera (locuri de munca, pozitie, salariu, responsabilitati)
  • date vize precedente
  • persoana de contact in SUA – de preferat cetatean american sau cu cetatenie americana
  • date ce tin de securitate

Mare atentie sa nu gresiti, deoarece erorile materiale din acest formular pot fi motive de respingere. Notati codul initial al acestui formular (coltul stanga sus) si intrebarea de securitate cu raspunsul ales pentru a putea sa reveniti la el in cazul in care sesiunea expira sau nu terminati de completat formularul in aceeasi zi.

Pasul 2: Fotografia (care trebuie uploadata odata cu formularul de aplicatie DS 160)
La sfarsitul sectiunii de formular DS-160, aveti optiunea de a apela la un studio foto pentru o poza profesionala si de a o duce cu voi la interviu sau de a o incarca direct in aplicatie respectand conditiile impuse .

Pasul 3: Taxa de prelucrare a aplicatiei
Aceasta taxa este in valoare de $160 (in februarie 2018) si se plateste fie direct online fie la o sucursala Banca Transilvania insa doar dupa ce ati generat  un cod unic generat de PDF-ul de la acest link . Printati acest formular si duceti-va cu el la orice sucursala BT.

Cateva sfaturi utile in timpul completarii DS-160:

– Apasati butonul SAVE cu orice ocazie si pastrati neaparat CODUL aplicatiei (incepe cu AA…);
– Scrieti doar cu MAJUSCULE;
– NU folositi diacritice decat in campul in care vi se cere „Full Name in Native Language”;
– National Identification Number este CNP-ul dumneavoastra;
– Adresa la care veti locui in state poate fi adresa unui hotel, nu este obligatoriu sa stiti exact unde veti sta;
– Rudele de care sunteti intrebati sunt: mama, tata, rudele in linie directa care locuiesc in SUA, bifa daca exista alte rude care locuiesc in SUA (pe care nu trebuie sa le numiti, ci doar ca fapt divers).
– Vi se vor pune aproximativ 25 de intrebari care tin de siguranta nationala (boli, activitati teroriste, infractiuni anterioare) – bifati conform realitatii, nu riscati sa mintiti, pentru ca verificarile vor aduce adevarul la suprafata si faptul ca ati fost prinsi cu minciuna va micsoreaza sansa de a mai primi viza in viitor.
– Cititi cu atentie toate informatiile si semnati electronic aplicatia. Vi se va genera o fisa de confirmare, pe care o primit pe mailul declarat in aplicatia DS-160,  care va trebuie atunci cand va veti programa pentru interviu si cand va veti duce la ambasada. Trebuie listata la imprimanta si avuta in dosarul pentru interviu.

Pasul 4: Programarea la interviu, cel mai comod pe site-ul dedicat :
Trebuie sa va creati un cont pentru a va programa/reprograma la interviu si pentru a urmari mai usor statusul aplicatiei voastre:
– parola trebuie sa aiba si caractere si cifre
– va trebuie codul de aplicatie de la formularul DS-160 (cel cu AA..)
– va trebuie numarul pasaportului si codul de referinta de la chitanta de la BT
– puteti opta sa ridicati pasaportul de la un sediu TNT (gratuit) sau sa vi se livreze la o adresa pe care trebuie sa o precizati (contra cost) – dureaza 2-3 zile
– programarea se poate face si prin telefon

Dupa ce va completati profilul cu toate detaliile vi se va afisa un calendar cu datele disponibile pentru interviu. Vi se va genera o fisa de confirmare pe care o veti lua la dumneavoastra. Nu mi s-a cerut, dar e OK sa o aveti ca backup in caz ca nu va functioneaza codul de pe DS160 .

Pasul 5: Interviul propriu-zis
Adresa ambasadei SUA in Bucuresti este : B-dul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6 Sector 1, Bucureşti 015118 România.

Mai nou, toate programarile se fac la ora 8 dimineata, cand vizavi de ambasada se formeaza o coada cu cei programati in ziua respectiva, copii si femeile insarcinate avand prioritate.

Ce trebuie sa aveti la indemana la interviul pentru viza pentru SUA:

– pasaportul
– confirmarea pt DS160 sau confirmarea programarii interviului
– chitanta de la BT in original
– fotografia printata (doar in caz ca se considera ca cea uploadata nu este totusi suficient de buna) sau bani cash pentru a face o fotografie pe loc acolo (20 de lei/set de fotografii). Nu se accepta plata cu cardul a fotografiilor facute in interior
– orice document care arata ca aveti legaturi stranse cu Romania si va veti intoarce acasa (eu aveam, dar nu mi s-au cerut, contractul de munca, extras de cont, proprietati, etc).

Nu aveti voie in incinta ambasadei cu telefoane, genti voluminoase, ghiozdane, laptopuri.

Procedura este urmatoarea:

– va asezati la coada in zona aceea care seamana cu o statie de autobuz
– va veni cineva care sa scaneze rand pe rand (grupuri de cate 10) codurile AA.. si care va lipeste un cod de bare pe spatele pasaportului (pentru prelucrare si livrare prin curier )
– fiecare grup traverseaza in dreptul ambasadei si asteapta
– din interior vine un alt domn care  va invita inauntru rand pe rand
– intrati in prima incapere, care este una de securitate, treceti prin scanner. Daca trebuie sa lasati ceva, vi se da un bon cu cod de bare pentru preluare la iesire.
– dupa ce treceti de scanner, iesiti dintr-o cladire si intrati in alta, zona de interviuri
– la intrare vi se da un bon de ordine si sunteti rugat sa luati loc in sala
– cand va este strigat numarul (atentie la panourile cu afisaj), vedeti la ce ghiseu sunteti chemat
– primele patru ghisee sunt pentru confirmarea datelor si scopului vizitei – am observat ca aici erau niste doamne romance
– urmatoarele doua ghisee sunt pentru amprentare
– urmatoarele ghisee sunt pentru interviuri mai amanuntite iar ultimele 4 ghisee sunt pentru plati diverse (in cazul altor vize)
– va trebui sa treceti pe rand, intai pentru confirmarea datelor, apoi la amprentare si nu in ultimul rand, la interviul cu consulul american
– raspundeti politicos la toate intrebarile, de preferat in limba engleza, dar am zis si mai sus ca nu este o catastrofa daca nu cunoasteti limba engleza, acestia cunosc si limba romana
– consulul va va spune daca intruniti conditiile pentru a lua viza

Sper ca acest mic ghid de viza SUA sa va fie de folos 🙂