Serengeti e imens si ai avea nevoie de cateva zile sa il parcurgi si sa il admiri. Orice bucatica vazuta si timp petrecut acolo este o desfatare pentru iubitorii de natura si animale.
Parcul Național Serengeti (mai multe detalii aici) este situat intr-o regiune de savana africana din Tanzania de nord, la est de Lacul Victoria si se întinde pana la granita din sudul Kenyei. Parcul ocupa o suprafata de 30.000 km². Parcul este celebru pentru cea mai mare migratie anuala de mamifere din lume: peste 1.5 milioane de antilope gnu, 250.000 zebre, precum și pentru numerosii si crocodili Nil.
Urmareste un scurt video cu highlights din excursie inainte de a va povesti aventura noastra. O serie de filmulete se pot gasi aici.
Denumirea de „Serengeti” provine din limba masailor (in traducere „campie nesfarsita”). Ea are in mare parte un relief de ses cu vegetatie tipica savanelor, spre sud apar coline, spre nord in regiunea de campie apar cranguri de salcami, partea centrala este aproape complet lipsita de arbori. Regiunea Ngorongoro (vezi impresii aici) din sud-est este o regiune vulcanica care a devenit din anul 1979 patrimoiniu UNESCO.
Muntele cel mai inalt are altitudinea de 1.850 m deasupra n.m. iar zonele mai joase au altitudinea de 950 m deasupra n.m.. Regiunea Serengeti care inconjoara parcul se intinde pe o suprafata de 14.763 km² si este o regiune renumita ca rezervatie naturala.
Noi am intrat in parc undeva in apropierea pranzului si intr-adevar, am fost norocosi sa vedem marea migratie ce incepera cu gnu si zebre care sunt deschizatoarele de drum.
Ce este interesant e ca accesul in rezervatiile naturale se face doar cu ghizi si tururi organizate. Ei sunt cei ce asigura si transportul, si camparea precum si cele 3 mese, noi avand in permanenta un bucatar ce s-a ocupat exclusiv de mese.
Un rasarit minunat in savana ce ne incepea a doua zi in Serengeti. Animalele sunt mai active dimineata cand si sansa unei vanatori este mai ridicata.
Si daca va intrebati cum ai vizibilitate maxima in masinile de safari, cam la asta ar trebui sa va asteptati.
Am vazut mai multe familii de lei ce se plimbau impasibile la multimea de masini ce le observa in tacere. Fiind si perioada de reproducere, ghidul ne spune ca timp de 7 zile leul si leoaica fac abstractie de tot ce e in jurul lor, inclusiv mancare, si se concentreaza pe perpetuarea speciei 🙂
Bivolii sunt destul de pasnici in ciuda dimensiunilor lor iar cornele sunt singurele parti ale corpului ce sunt nevalorificate de catre orice animale in urma unei vanatori. Pana si hienele cu falcile lor puternice nu le pot sfarama.
Peisajele sunt extraordinare si parca faci abstractie de drumul denivelat pe care trebuie sa il parcurgi. Dupa cateva zeci de kilometri devine o obisnuita sa simti denivelarile inerente. Dar poate ca asta face Africa speciala.
Nu am avut sansa sa asistam la o vanatoare intre animale dar ne-am bucurat de fiecare clipa petrecuta in habitatul natural al animalelor. E o senzatie unica si o oportunitate greu de intalnit.
Safari-ul a fost o experienta foarte frumoasa si interesanta si pot spune ca a fost cireasa de pe tort din aceasta excursie. Speram sa ne putem reintoarce in acest loc minunat peste cativa ani, impreuna cu copiii nostri.
Leave a Reply